NEGA TATUJA

Tatu je prava umetnina na koži, vendar ga moramo na začetku obravnavati kot rano, za katero želimo, da se čim prej in čim uspešneje zaceli. Zato je nega tatuja oz. tetovaže v prvih dveh tednih ključna. Zato dobro preberite navodila v tem članku. Najkakovostnejše izdelke za nego tatuja najdete v studiu Pineapple Tattoo Maribor in v spletni trgovini TETOVIRAN.SI


Nega tatuja prvi dan

 

Skrb za dobro celjenje tatuja se je začela že v studiu. Tatu je bil očiščen in nanj je bila nanesena tanka plast kreme. Nato je bil zaščiten s folijo, ki preprečuje okužbo sveže rane z bakterijami.

Po odhodu iz studia je nega tatuja najpomembnejša! folijo čez tatu obdržimo nekje 4-5 ur. Ko folijo odstranimo je tatu pripravljen na prvo umivanje. Umivamo ga nežno, s toplo vodo. Za čiščenje uporabljamo izključno antibakterijsko milo. Pri umivanju bomo iz tatuja spravili odvečno plazmo in barvo / ink ter kri, ki se je nabrala v času po tetoviranju. Po umivanju kožo dobro osušimo tako, da z papirnato brisačo po tatuju tapkamo in ne drgnemo. Tatu pustimo nekaj časa na zraku (od 30 minut do 1 ure) in ga šele nato prvič namažemo z mazilom, ki ga je odobril tetover. Tatuja po tem ne zakrivamo in ga pustimo odprtega, da koža diha.


Prvi teden

Nega nove tetovaže je izredno pomembna tudi za ohranjanje barvnosti
 Nega tatuja je izredno pomembna tudi za ohranjanje barvnosti

 

Nega tatuja je pomembna tudi prvi teden po tetoviranju! Prvih nekaj dni bo tatu na občutek topel, lahko je tudi nekoliko rdeč. Barve bodo lahko zelo izstopale od preostale kože, kar se bo s celjenjem spremenilo. V času prvega tedna rdečica in oteklina tatuja izgineta. 

Tatu po zgornjih navodilih umivamo vsaj 2x na dan (odvisno od našega dnevnega tempa in potrebe po tem) še cel teden. Pomembno je, da se čez tatu
ne potimo preveč ali ga kakorkoli izpostavljamo možnim okužbam ali poškodbam. Čez njega nosimo ohlapna oblačila, ki nas ne smejo rezati v kožo.

Proti koncu prvega tedna se bodo na tatuju že začele pojavljati kraste.
Zelo pomembno je, da krast ne trgamo, saj s tem uničimo kožo ter dosedanji
postopek celjenja tatuja, hkrati pa lahko poškodujemo tudi tatu.

Tatu v prvem tednu pogosto mažemo. Intervale mazanja določimo glede na
suhost tatuja. Če se tatu le malo sveti od mazila je dovolj, da ga še ni potrebno ponovno namazati (v praksi mažemo nekje 3-5krat na dan). Pomembno je, da mažemo čisto na tanko, da z mazilom ne zapremo pomembnega pretoka zraka in ne zmehčamo krast.

 

Drugi teden

V začetku drugega tedna se počasi začenja luščenje tatuja. Pomembno je, da smo v tem času še posebej previdni pri mazanju in čiščenju tatuja. Ponovno – krast ne trgamo! Tatu v tem času pričenja srbeti. Kraste se bodo pojavile čez celotno površino tatuja, ponekod bolj, drugod manj. Nega tatuja se mora nadaljevati z umivanjem, enako, kot v prvem tednu. Še vedno mažemo po potrebi in ne pustimo, da bi se krasta čez tatu toliko izsušila, da bi začela pokati. Krast ne namakamo v vodi, razen med rednim umivanjem.

V celotnem tednu je lahko koža na površini tatuja zelo srbeča, vendar je pod nobenim pogojem ne smemo praskati! Srbenje lahko ublažimo tako, da na kožo nanašamo hladno mazilo, ki ga lahko shranimo v hladilniku.


Tretji teden in naprej

Končna stopnja celjenja tatuja zna biti dolgotrajna in od nas zahteva potrpežljivost. Skoraj vse večje kraste bodo odpadle, manjše luske ter ostanki odmrle kože so še vedno lahko prisotni. Celotna površina tatuja je lahko zaradi njih na pogled izsušena in nekontrastnih barv. Pri tem pomaga redno nanašanje mazila, ter da tatuja ne izpostavljamo soncu. Povrhnjica kože se do konca 3. tedna že skoraj dokončno zaceli, spodnja plast pa za to
potrebuje še kar nekaj časa. Ko se povrhnjica zaceli je se zmanjša možnost za okužbo in infekcijo tatuja. Nega svežega tatuja je skoraj končana, vendar je smiselno, da se z mazanjem kože nadaljuje!

Nega tatuja z rednim mazanjem je naslednjih nekaj mesecev potreba še vsaj 2 krat na dan.


Nega tatuja je izredno pomembna!

– Vsaj 3-6 tednov se s tatujem ne kopamo, se izogibamo savnam in
pretiranemu potenju

– Tatu pred soncem vedno zaščitimo, vsaj s faktorjem 30

– Tatu vedno umivamo s čistimi rokami

– Uporabljamo novo/neokuženo mazilo, ki ga nanašamo s čistimi rokami

– Mazilo mora biti odobreno s strani tetoverja

– Med procesom celjenja tatuja spijemo veliko vode, saj tudi tako kožo vlažimo in s tem zagotovimo hitrejše celjenje

  • Navodil se držimo natančno, za dodatna pojasnila in vprašanja kontaktiramo tetoverja. V kontakt z nami lahko stopite tudi prek facebooka, instagrama.
  • Najkakovostnejše izdelke za nego tatuja lahko kupite tudi v studiu Pineapple Tattoo Maribor in v spletni trgovini TETOVIRAN.SI