NEGA TATUJA – od 1. dneva

Tatu je prava umetnina na koži, vendar ga moramo na začetku obravnavati kot rano, za katero želimo, da se čim prej in čim uspešneje zaceli. Zato je nega nove tetovaže v prvih dveh tednih ključna. Zato dobro preberite navodila v tem članku. Najkakovostnejše izdelke za nego tatuja najdete v studiu Pineapple Tattoo Maribor in v spletni trgovini TETOVIRAN.SI

Začetek – nega tatuja in “Second Skin”

Skrb za dobro celjenje tatuja se je začela že v studiu. Tatu je bil očiščen ter zaščiten z Second skin folijo, ki je vodoodporna in koži pusti, da diha. V tem času tatuja ni potrebno umivati ter mazati čez folijo. Lahko se normalno umivamo, tuširamo. Folijo po navodilih tetoverja obdržimo na tatuju 5 dni. V primeru, da se začnejo vihati robovi folije, te pritrdimo z rezervnim kosom folije, mikropor trakom ali lepljivim delom obliža.

opomba: Pod folijo se lahko nabere plazma. Tetovaža zaradi tega skozi folijo izgleda spacana, to je normalno, po odstranitvi folje pa bo znova izgledala lepo. V primeru, da se pod folijo izloči večja količina plazme (velik mehur), kontaktiramo tetoverja in se dogovorimo za menjavo folije naslednji dan. V primeru kakršnih koli komplikacij s folijo Second Skin kontaktiramo tetoverja.

Če Second skin folijo odstranjujemo sami, so tukaj navodila kako to storiti. Najprej oblepljen tattoo držimo pod toplo vodo nekaj minut, da segrejemo lepljivo sredstvo in bo folija šla lažje iz tattooja. S pomočjo tekoče tople vode (lahko tudi namenskega mila), počasi in previdno začnemo odstranjevati folijo na zgornjem robu. Odlepimo jo tako, da jo vlečemo proti sebi, čisto počasi, milimeter po milimeter, ter pustimo, da se folija sama privzdiguje iz tattooja. NIKAKOR FOLIJE NE ODSTRANI NA SUHO IN HITRO! Ob nepravilni odstranitvi folije lahko pride do hujših poškodb povrhnjice in se na ta način uniči tudi tattoo.

Tetovažo nežno umijemo s toplo vodo. Za čiščenje uporabljamo izključno milo namenjeno za tatuje. Pri umivanju bomo iz tatuja spravili odvečno plazmo in barvo ter kri, ki se je nabrala v času po tetoviranju. Po umivanju kožo dobro osušimo tako, da z papirnato brisačo po tatuju tapkamo in ne drgnemo. Tatu pustimo nekaj časa na zraku (od 30 minut do 1 ure) in ga šele nato prvič namažemo z mazilom, ki ga je odobril tetover (Ne mažemo z bepanthenom ali vazelinom!). Tetovažo vedno namažemo zelo na tanko in je potem ne zakrivamo in pustimo, da koža diha.

Prvi teden

Prvih nekaj dni bo tetovaža na občutek topla, lahko je tudi nekolika rdeča. Barve bodo lahko zelo izstopale od preostale kože, kar se bo s celjenjem spremenilo. V času prvega tedna rdečica in oteklina tatuja izgineta.

Tatu po zgornjih navodilih umivamo 3x na dan (odvisno od našega dnevnega tempa in potrebe po tem) še cel teden. Pomembno je, da se čez tatu ne potimo preveč ali ga kakorkoli izpostavljamo možnim okužbam ali poškodbam. Čez njega nosimo ohlapna oblačila, ki nas ne smejo rezati v kožo.

Proti koncu prvega tedna se na tetovaži lahko pojavijo ali se bodo začele pojavljati kraste. Zelo pomembno je, da krast ne trgamo, saj s tem uničimo kožo ter dosedanji postopek celjenja tatuja, hkrati pa lahko poškodujemo tudi tatu. 

Tatu v prvem tednu pogosto mažemo. Intervale mazanja določimo glede na suhost tatuja. Če se ta le malo sveti od mazila je dovolj, da ga še ni potrebno ponovno namazati (v praksi mažemo nekje 3-5krat na dan). Pomembno je, da mažemo čisto na tanko, da z mazilom ne zapremo pomembnega pretoka zraka in ne zmehčamo krast.

Drugi teden

V začetku drugega tedna se počasi začenja luščenje tatuja. Pomembno je, da smo v tem času še posebej previdni pri mazanju in čiščenju. Ponovno – krast ne trgamo! Tatu v tem času pričenja srbeti. Kraste se bodo pojavile čez celotno površino sveže tetovaže, ponekod bolj, drugod manj. Tatu še vedno umivamo enako, kot v prvem tednu. Še vedno mažemo po potrebi in ne pustimo, da bi se kraste čez njega toliko izsušile, da bi začele pokati. Krast ne namakamo v vodi, razen med rednim umivanjem.

V celotnem tednu je lahko koža na površini tetovaže zelo srbeča, vendar je pod nobenim pogojem ne smemo praskati!

Tretji teden in naprej

Končna stopnja celjenja tetovaže zna biti dolgotrajna in od nas zahteva potrpežljivost. Skoraj vse večje kraste bodo odpadle, manjše luske ter ostanki odmrle kože so še vedno lahko prisotni. Celotna površina tatuja je lahko zaradi njih na pogled izsušena in nekontrastnih barv. Pri tem pomaga redno nanašanje mazila, ter da tatuja ne izpostavljamo soncu. Povrhnjica kože se do konca 3. tedna že skoraj dokončno zaceli, spodnja plast pa za to potrebuje še kar nekaj časa. Ko se povrhnjica zaceli je se zmanjša možnost za okužbo in infekcijo tatuja.

Tatu z rednim mazanjem vzdržujemo vsaj še 2-krat na dan naslednjih nekaj mesecev. Za boljše staranje lahko uporabimo tudi izdelke za dnevno nego in obnovitev. O njih povprašamo tetoverja. 

Dodatni napotki:

 • Vsaj 3-6 tednov se s tatujem ne kopamo, se izogibamo savnam in pretiranemu potenju
 • Tatu pred soncem vedno zaščitimo, vsaj s faktorjem 25, zaželjeno s sončno kremo namenjeno tetovažam
 • Tatu vedno umivamo in mažemo s čistimi rokami
 • Če želimo da naš tatu dolgo ostane lep in ostrih linij, mu vsaj 2x na leto privoščimo kuro z obnovitveno kremo za tatuje ali dnevno nego
 • Uporabljamo novo/neokuženo mazilo, ki ga nanašamo s čistimi rokami
 • Mazilo ter milo morata biti odobrena s strani tetoverja
 • Med procesom celjenja tatuja spijemo veliko vode, saj tudi tako kožo vlažimo in s tem zagotovimo hitrejše celjenje
 • Preko mesta tetoviranja se ne brijemo ali depiliramo 3 tedne. Kakršen koli laser je prepovedan
 • Tattooja ne izpostavljamo soncu celoten postopek celjenja
 • 3 tedne po tetoviranju pošljemo sliko zaceljenega tattooja tetoverju

  Navodil se držimo natančno, za dodatna pojasnila in vprašanja kontaktiramo tetoverja. (ne prijateljev in googla 🙂 ) V kontakt z nami lahko stopite tudi prek facebooka, instagrama.
   
  Izdelke za nego tatuja lahko kupite tudi na lokaciji tattoo studia Pineapple Tattoo Maribor in v spletni trgovini TETOVIRAN.SI

Steampunk cat tattoo
corpse bride tattoo

3 Replies to “NEGA TATUJA – od 1. dneva”

Comments are closed.